Menneskespillet er ikke for pingler

Livet er som et dataspill, men så godt laget at vi tror det er virkelig. De fleste blir spilleavhengige. De sitter fast i sinnets verden av opplevelser, følelser og tanker. Det finnes en vei til frihet – men først må du forstå spillet og denne drømmeverdenen vi kaller livet.

Slik finner du veien til frihet

Meld deg inn i dag og få tre måneder gratis abonnement


Dette er del 4 av artikkelserien «Livsreisen – Veien blir til mens du går» (12 artikler)

En gang var vi alle engler. Vi levde lykkelig i de evige tidløse himmelriker. Vi svevde rundt sammen med andre engler, lyttet til overjordisk vakker musikk fra gullharper og så skjønnhet og harmoni over alt. Her blir tanker til drømmevirkelighet, akkurat som når vi drømmer om natten. Det er fredelig her, alle elsker hverandre, for alle vet at vi dypest sett er ett og det finnes ingen adskilthet. Alle vet at alt er «Den store drømmeskaperens» fantasi som vever stadig nye mønstre.

I og med at det ikke finnes tid kan dette bli litt kjedelig i lengden. Å falle hverandre om halsen, fortelle englene hvor glad vi er i dem og hvor herlig det er å bade i kjærlighet, lykke og lys som aldri tar slutt, blir litt ensformig. Det er da engelen Lucifer får en idé og sier til de andre:

– Det er flott at alt er kjærlighet, men bevis det! Har dere hørt om menneskespillet?

Englene så forundret på hverandre. De hadde aldri hørt om mennesker før og ba Lucifer forklare mer hva dette spillet går ut på.

– Det er et rollespill. Først deler vi oss inn i to grupper. De gode og de onde. Å være god er forholdsvis enkelt for vi er jo alle gode på bunnen. Å være ond er vanskeligere, men belønnes med ekstra bonuspoeng i form av rikdom, luksus og større innflytelse på spillet, forklarte Lucifer.

– Jeg vil være den første til å påta meg rollen som ond, og virkelig ta denne rollen på alvor.

Det jordiske plan

– Spillet foregår i en dimensjon som kalles jorden, forklarte Lucifer. Englene var nå blitt skeptiske og trengte mer overbevisning.  

– Jorden ser dere, er et helt fantastisk sted, sa Lucifer. – Noen kaller det også for det materielle plan. Det er veldig forskjellig fra vår verden hvor det ikke finnes tid og alt bare er. Hos oss blir alt til drømmevirkelighet straks vi tenker på det. Bare vi tenker på et flott hus, så er det innflyttingsklart. Eller når du tenker på en annen engel, så er dere sammen.

På det materielle plan er det helt andre regler, eller naturlover innenfor noe som kalles tid og rom. For å bygge et hus må du først ha en idé og gode kunnskaper om husbygging. Så må du skaffe alle materialene. Å bygge huset krever arbeid. Det må bygges stein for stein og det tar lang tid.

– Ta det rolig, dere får opplæring underveis, det kalles å gå på skolen, forklarer Lucifer.

– Vil du møte noen i den materielle verden må du ofte avtale på forhånd eller dere kan bo på helt andre steder på jorden. Det kan være komplisert, men er blitt mye bedre i det siste.

«Alt kan skje, alt er mulig og sannsynlig.
Tid og rom eksisterer ikke. På et
ubetydelig virkelighetsgrunnlag
spinner fantasien nye former
og vever nye mønstre»

– August Strindberg fra Ett drömspel

Nye opplevelser

– Dere vender dere fort til livet på jorden for det er så vakkert der. Naturen er vidunderlig. Det er så mye liv der. Alt er levende. Det er fjell, hav, skoger og frodige landområder med blomster og trær. Det vrimler av dyr, fugler, fisk og utallige skapninger. Alt er opplyst av en kraftig lyskilde om dagen og med dempet belysning fra en annen lyskilde om natten. Denne inndelingen av lys og mørke trenger dere, fordi livet på jorden er anstrengende. Natten er en hvileperiode for å bearbeide alle inntrykkene. Livet på jorden byr på så mange opplevelser vi ikke kjenner til.

– Har noen hørt om sjokolade?

Det ble stille blant englene, de så på hverandre og viftet benektende med vingene.

– Det er umulig å beskrive – det må bare oppleves, sier Lucifer.

– Så er det noe de kaller sex. Det tar en stund å oppdage, men bare vent. Det er så mye nytelse og spennende opplevelser i den dimensjonen at de fleste blir fullstendig fortapt i den. Alle sier det har gjort dem til bedre engler. For alt i himmelen ville de aldri ville vært det foruten.

Den store bedøvelsen

Stemningen hadde snudd blant englene nå. Mye skepsis var overvunnet, men noen ville vite om det var noen fare involvert. Å gå inn i en helt annen dimensjon var for mange ganske skremmende.

– For å være ærlig så er ikke alt like rosenrødt på jorden. Det kommer an på hvor du blir født, i hvilken familie, samfunn, verdensdel og tidsalder du havner i. Dette velger du selv i begynnelsen av hver ny runde. Da velger du vanskelighetsgrad. Det gir poeng og øker intensiteten i opplevelsene og læringen. De fleste har problemer med den store bedøvelsen.

– Utenom underholdning må dere huske på at dette også er en test. Det er ingen vits om dere kjenner fasiten. Derfor blir du bedøvet for hver ny runde slik at du ikke husker noe. Du tror du er et menneske og vet ikke hvem du er. Du tror at verden du har havnet i er virkelig, har glemt hvor du kom fra og at du deltar i et rollespill sammen med andre engler. Det er det som gjør dette spillet så utrolig gøy. Slik kan dere bevise at kjærligheten vi tar for gitt ikke bare er tomt snakk, forklarer Lucifer. 

Fanget av spillet

Nå fikk englene noe å tenke på. Praten gikk ivrig mellom dem. Stadig nye spørsmål dukket opp. En av de mer erfarne englene stod fram:

– Hvis vi glemmer hvem vi er, hvordan finner vi veien hjem igjen?

– Godt spørsmål, svarte Lucifer for å vinne betenkningstid. – Den største faren er å bli fanget av spillet. Når det først er i gang og du begynner en ny runde tror du livet på jorden er den eneste virkeligheten. Du forstår ikke at dette er bare én av flere dimensjoner. Du blir fullstendig sugd inn i spillet og alt du tenker på er å overleve. Spillet blir din eneste verden. Det skjer i liv etter liv. Du drives av å søke lykke og unngå ubehag. Du tror rikdom vil gjøre deg lykkelig. Så vil du ha sex. Så prøver du makt og berømmelse. Du oppnår tilfredstillelse, men opplevelsen går alltid over. Det etterlater savn og smerte etter å oppleve det en gang til. Du fortsetter å lete etter lykken, men hver gang sklir den unna og erstattes av en ny lyst, et nytt begjær og en umettelig trang etter stadig nye opplevelser. Da er du blitt spilleavhengig, forklarer Lucifer.

– Du vinner over spillet ved å forstå det. Nøkkelen er å oppdage hvem du er. Da oppnår du frihet og spillet blir en glede uansett hva som skjer. Du oppnår varig tilfredshet uavhengig av opplevelsene. Det er som en film hvor du er fri og upåvirket av dramaet. Du vet det er en illusjon og kan derfor slappe av og nyte filmen. Spillet er en gåte. Den eneste måten å komme hjem er å løse den. Før det, har du ikke noe valg. Du er slave av spillet og settes ikke fri før du har funnet veien ut av labyrinten.  

Det gode og det onde

Det neste spørsmålet ble fremført med en bekymret røst:

– Det er jo skremmende nok å begi seg inn i den materielle verden, men hvorfor rollespill og inndelingen i de gode og de onde?

Bekymringen ble forsterket da Lucifer sendte dem et fandenivoldsk blikk de ikke hadde sett før. En bølge av kulde snek seg inn under kjortlene. Enkelte engler skalv i vingene av synet som møtte dem. Lucifer hadde skiftet ut den vanlige hvite kjortelen med en sort kappe. Horn vokste ut av hodet på ham, øynene lyste intenst, englevingene var blitt til dragevinger, føttene forvandlet til klør og under kappen stakk det ut en lang hale.

– Liker dere mitt nye kostyme? Det holder de lettskremte vekke. Menneskespillet er ikke for pingler. Selvsagt kan vi skape himmerike på jord, men det blir for enkelt. Det minner for mye om hjemme. Skal vi ut og reise må vi oppleve noe nytt, eksotisk og spennende. For at du skal kunne tilgi, må noen først gjøre deg vondt. Hvis du skal vise mot, må noen skape farlige situasjoner. Vil du være smart, må noen være løgnere og bedragere for at du skal kunne gjennomskue dem. Og det viktigste – for at du skal ha medfølelse med andres lidelse, må du selv oppleve lidelse.

– Derfor deler vi oss inn i to lag. Det er veldig attraktivt å spille de onde fordi disse rollene er det så få av. De onde gis makt til å kontrollere hele spillet og finner på så mye ondskap, konflikter, lidelse og smerte at bare noen få av dem er nok til å holde spillet i gang. Den onde rollen er vanskelig fordi ingen blir mer slave av spillet og sugd inn i lyster, begjær og makt enn dem. De blir berømte, får blendende og karismatiske personligheter, blir ofte ledere og får alt de peker på. De har den vanskeligste oppgaven med å finne veien hjem fordi de blir så avhengig og fortapt i rollen sin.

Et helt trygt spill

De modigste englene rakk nå opp vingene og meldte seg på spillet. Andre holdt seg i bakgrunnen. Noen sa de hadde prøvd det før, og gjør aldri det igjen. Å lokke med sjokolade og sex er bare for billig. Dette er spill av evig tid, var det noen som mente.

– Det er bra at ikke alle deltar i spillet, fortsatte Lucifer. – Det er viktig at de fleste blir hjemme og passer på de andre. Når spillet er i gang er dere tilskuere og voktere. Dere blir skytsengler og deres oppgave er å passe på hver deres engel som er på jorden. Dere vil følge med på alt de tenker, føler og gjør. Det er en travel oppgave og dere må følge godt med fordi det er mange farer på jorden.

– Dere har lov å hjelpe til hvis engelen deres kommer på ville veier. Dere kan gi dem hint og idéer i drømme. Dere kan arrangere kjærlighetsforhold med den personen de har mest å lære av. Dere kan få en bok til å dukke opp for å gi kunnskap for å komme videre. Om det ikke hjelper, kan dere skape sykdommer, ulykker, skilsmisser eller andre katastrofer for å få dem til å skifte kurs.

– I situasjoner hvor det er fare for liv og helse kan dere i nødstilfelle flytte biler, få pistolkuler til å skifte retning, få banditter til å gå en annen vei eller selv forvandles til menneske og gi en hjelpende hånd for deretter å forsvinne. Spillet følger stort sett naturlovene, men det finnes unntak. Menneskene kaller det mirakler. Det er noen av hjelpemidlene dere har som skytsengler.

Døden

– Når livet på jorden for engelen deres nærmer seg slutten, skal dere hente dem hjem igjen. De er ofte fortumlet og omtåket i denne overgangen og trenger hjelp og veiledning. Dere deltar også i evalueringen etter hver spillerunde og gir deres oppfatning av hvordan engelen deres mestret den runden av spillet.

– Vi har mange HMS-ansvarlige og spillet er helt trygt. Det finnes jo ingen død for oss tidløse. Dere dør i spillet etter hver ny runde, men det er jo bare for å få en hvil mellom rundene slik dere på jorden sover om natten eller tar ferie i ny og ne. Ingen klarer å spille mer enn 100 år uten pause. Det vil også være urettferdig overfor de andre. Dersom Michelangelo, Mozart eller Ibsen skulle bli flere hundre år, ville det ta motet fra andre kunstnere.

– Dere dør også for å prøve stadig nye roller. Er du konge i ett liv, kan du gå med tresko i bakgatene i et annet. Er du slavedriver, blir du slave en annen gang. Ofrer du deg for andre, blir du noe stort senere. Dere må erfare livet fra alle synsvinkler. Du vet ikke hvordan de ulike rollene er før du har prøvd å gå i andres sko.

Kropper

– Spillet begynner med at dere får en kropp. Lucifer viste nå flotte illustrerte plansjer. Disse kroppene kommer i to typer, mann eller kvinne. De har ulike farger og variasjoner i utseende, men i funksjon er de like. Det tar en stund før du finner deg til rette i kroppen, men etter det første året tror du at du er kroppen. Det går hus forbi at du er oppmerksomheten og vitnet som vet om kroppen. Du glemmer å inkludere deg selv. Denne uvitenheten gjør at du passer godt på kroppen. For ryker kroppen er den runden av spillet over og du må begynne helt om igjen. Å bli født hjelpeløs, kave seg gjennom barndommen, lære å gå, snakke og oppføre seg som et menneske er slitsomt, men må læres på nytt i hver eneste runde.

Det store menneskspillet begynner med at man får en kropp som kommer i to typer – enten mann eller kvinne. De har ulike farger og variasjoner i utseende, men i funksjon er de like. Det tar en stund før man finner seg til rette i kroppen, men etter det første året tror man at man er kroppen. Foto: Zoia Kostina/Shutterstock

– Du blir ikke voksen bare ved å vokse slik som dyr. Å bli voksen som menneske må læres. Heldigvis tar du med deg poeng fra tidligere spillerunder. Har du spilt piano tidligere er det lett å lære igjen. Har du hatt medfølelse og vist mye kjærlighet vil det vises i din nye personlighet. Var du nysgjerrig og kunnskapssøkende blir du intelligent. Mange talenter videreføres og du fortsetter der du slapp. Det gjelder også for de uferdige oppgavene. Der du sluntret unna, var feig og gjorde tabber. Dem som begikk selvmord møter de samme konfliktene om igjen og får en ny sjanse. Spillet kan bli så intenst at det er forståelig at noen kaster kortene og forlater spillet før tiden, selv om det er i mot reglene.     

Sinnet

– Kroppen er transportmiddelet tilpasset de klimatiske forholdene på jorden. I tillegg til kroppen får du et sinn. Det er viktig fordi alt du opplever skjer her. Sinnet er livet ditt! Sinnet er en informasjonssentral hvor alle inntrykkene samles og koordineres til en helhetlig opplevelse. For de som kjenner til datamaskiner tilsvarer dette skjermen hvor alt oppleves. Inntrykkene fra den ytre verden kommer inn gjennom fem kanaler, også kalt sansene. Det gjør at du kan se, høre, smake, lukte og føle.  

Dette har også sitt motstykke i indre sanser som oppstår i drømme.

– Sinnet har også hukommelse. Som på en datamaskin finnes det her to typer. Internminne og langtidsminne. Informasjon som språk, sykle, kjøre bil og knytte skoene lagres på denne måten slik at det ikke må læres på nytt hver dag. Det gjør at du kan hente informasjon fra alt du har opplevd og ta det fram ved behov. Andres sinn er også koblet opp gjennom et trådløst nettverk slik at tanker, bilder og idéer kan overføres fra et menneske til et annet. Dette internettet er viktig for en lang rekke funksjoner. I dyreriket får du fugler til å fly i flokk, og blant menneskene advarer det mot farer. De fleste bruker det alt for lite, mest fordi de ikke tror det er mulig. Uansett, lagring av informasjon er undervurdert. For har dere ikke hukommelse, husker dere ingenting.  

Følelser og ego

– I tillegg får dere sterke følelser. Det gjør det så vanskelig å være menneske. Dere får et stort register med alt fra den høyeste lykke til den dypeste sorg. Jevnt over er dere lykkelige, fordi det er tross alt vår natur.

– Sinnet har også et ego. Det er nokså ukjent hos oss, men det er et eget tankeprogram som gjør at du tar eierskap over alt du opplever. Du blir personlig involvert og skaper en mur omkring deg og opplever deg forskjellig fra alle andre. Du tror du eier kroppen din, og at du er tankene og følelsene som kommer og går. Du skaper deg en personlighet som du tar veldig alvorlig. Egoet får etterhvert så stor makt i sinnet at det blir en tyrann. Det kan gjøre deg til en selvopptatt, forfengelig og ufordragelig person om du ikke forstår egoet, observerer det og holder det i stramme tøyler. Det er enda en av utfordringene ved å være menneske.

«Egoet får etterhvert så stor makt i sinnet at det
blir en tyrann. Det kan gjøre deg til en
selvopptatt, forfengelig og ufordragelig
person om du ikke forstår egoet,
observerer det og holder det
i stramme tøyler.»

– Christian Paaske

– Sinnet er også utstyrt med kritisk sans. Alt er ikke gull som glimrer. Dere må kunne vurdere farer. Ikke all mat er spiselig, noe er usunt. Alle har ikke ærlige hensikter. Dere må kunne planlegge, bruke tekniske hjelpemidler og være dyrene overlegne selv om mange av dem er mye sterkere enn dere.

– Dere må også kunne forstå hvem dere er for å bli fri fra spillet. Til dette får dere et intellekt og evne til å tenke. De fleste bruker ikke dette i det hele tatt og er bare opptatt av underholdning. Mange mener det er viktigere å lytte til hjertet og å føle. De som bruker intellektet tar seg gjerne en utdannelse. Så oppfinner de teknologi som for det meste brukes til å tjene penger, starte kriger og arbeide for de onde fordi de betaler godt. Først etter mange spillerunder søker de modne etter kunnskap og visdom og forstår at det er selve nøkkelen til å mestre spillet og bli fri.

Spillereglene

– Alle spill har regler, det må vel også gjelde for menneskespillet?

Igjen tok Lucifer ordet.

– I spillet er du både tilskuer og deltaker. Gjennom kroppen kan du også påvirke spillet. I dyreriket er mennesket den eneste skapningen med fri vilje. Det gir mulighet for valg. Med valg kan du velge feil. Mennesket er dyret som bekymrer seg og sliter med å velge riktig. Alt fra hva de skal spise til frokost eller til hvilke veier de skal velge gjennom livet. Det er likevel kun deler av spillet du kan påvirke. Spillet i sin helhet er utenfor personlig kontroll. Dataingeniørene i høyere sfærer har designet selve spillet. Er du høyt nok oppe i systemet gis du tilgang. Stort sett er det forbeholdt erkeenglene i den indre kretsen omkring Den store drømmeskaperen.

– Reglene er innebygd i hver enkelt. Den eneste regelen er å ikke skade. Det finnes variasjoner av denne regelen av ikke å lyve, stjele, grådighet eller seksuelt misbruk. Dette er noe alle vet fordi ingen liker å bli påført skade, løyet til, bestjålet eller misbrukt. Så enkelt er det. Ut over det er det enda en viktig regel; hjelp hverandre.

– Derfor, vær snille med hverandre fordi alle du møter kjemper en stor kamp!

Artikkelserie i 12 deler:
Livsreisen Veien blir til mens du går

Livets reise består av 12 livsområder – et langt løp fra start til mål. Her er oppturer og nedturer, sorger og gleder, seier og tap, begrensning og frihet. Vi ser på kartet du trenger for å mestre de ulike områdene på livets reise.

1. Velkommen til livet. Å forstå seg selv.
2. Verdien av verdier: Kunsten å sette pris på livet og seg selv.
3a. Hold styr på tankene: Hva er sinnet og hvor kommer tankene fra?
3b. Menneskespillet er ikke for pingler. Slik finner du veien til frihet.
4. Familie redning eller forbannelse?
Om å pleie sine røtter, forstå sin barndom og kunsten å skape hjem og familie.
5. Å nyte livet. Å finne livsgnisten, kreativiteten og skape nytt liv.
6. Livets uutholdelige letthet. Å takle hverdagen, helsen og nyte de små øyeblikkene.
7. Parforholdenees berg- og dalbane. Å finne den store kjærligheten og beholde den.
8. Å dele det mest intime. Å mestre sex, forvandling, død og kunsten å gi slipp.
9. Fra kunnskap til visdom. Å gå dypere på den åndelige reisen.
10. Å nå livets topp. Karriere, jobb og gjøre en forskjell.
11. Fellesskapet med andre. Nettverksbygging og de gode relasjonene.
12. Livets ultimate mål. Frigjøring og bli uteksaminert fra livets skole.